H. Nagy Péter: Protézisek

2011.10.30. 18:18

H. Nagy Péter nevével már valószínűleg minden irodalom iránt érdeklődő felvidéki olvasó találkozott. Irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő és oktató egy személyben, a szlovákiai magyar irodalmiság egyik legjellegzetesebb alakja. Számos kötete és monográfiája jelent már meg, melyek mind a szerző sokirányú érdeklődésének, szinte kiapadhatatlan tudásszomjának lenyomatai.

A 2010-ben megjelent, Protézisek címet viselő kötet fontos helyet foglal el H. Nagy életművében. Lezár ugyanis egy folyamatot: a könyv a szerző eddig megjelent Kaleidoszkóp-köteteinek folytatása és egyben befejező darabja. Az eddig megjelent művek - a Féregjáratok, Paraziták, Hibridek, Extrák – „protéziseként“ funkcionálva folytatja és kiegészíti azokat.  Egyesíti mindazt, amit ez a négy könyv kínált, a benne található írások ugyanis ilyen-olyan módon köthetők valamelyik előző kötethez, folytatják annak gondolatmenetét vagy hasonló tematikát dolgoznak fel. Természetesen a Protézisek önálló olvasmányként, az őt megelőző könyvek ismerete nélkül is maradéktalanul élvezhető.  

A könyv nagy előnye tehát, hogy igen széles olvasóközönséget szólít meg. Találunk itt szövegeket, melyek az Avatar világát elemzik, olvashatunk egy rövid eszmefuttatást Ady költészetének aktualitásáról, de két nagyobb lélegzetű szövegben például korunk egyik legújabb tudományának, a memetikának egyszerű és logikus bemutatásával találkozhatunk. A tematikus sokszínűségnek köszönhetően a műfaji paletta is igen széles: ismertető, kritika, esszé ugyanúgy előfordul a kötetben, mint könyvbemutatón, ill. irodalmi konferencián elhangzott beszéd szerkesztett változata.

Bár a Protézisek szövegei igen nagy tény- és tudásanyagot mozgatnak meg, a szerző stílusa egyszer sem válik tudálékossá, a bonyolult dolgokat is egyszerűen és érthetően fogalmazza meg. Minden írás mögött felsejlik ugyanis az a multidiszciplináris „tudományos látásmód“, melyet a szerző a bölcseleti és természettudományok együttes alkalmazásával, kompromisszummentesen alkalmaz. H. Nagy Péter könyvének bevallott célja, hogy meggyőzze „az olvasót arról, hogy nem csak a tudatlanság nem erény, ám az sem feltétlenül az, ha a kultúrát monotematikusan szemléljük és leválasztjuk róla a tudományos gondolkodást.“ Ennek köszönhetően a Protézisek a tudományos ismeretterjesztés terén is fontos szerepet tölthet be.

 

H. Nagy Péter: Protézisek. Kaleidoszkóp könyvek 16. NAP Kiadó. Dunaszerdahely. 2010.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szeljegyzetek.blog.hu/api/trackback/id/tr873340689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása