Aliens vs. Predator 2 Requiem

2011.09.02. 00:10

Ha időrendben haladnánk, akkor ez a kritika került volna fel először. Ez ugyanis az első filmkritikám. Mondjuk, ez meg is látszik rajta, meglehetősen elfogult és olyan kifejezések vannak benne amelyek nem feltétlenül illeszkednek egy objektív kritikus eszköztárába. (Na nem mintha ebben az életben már láttam volna objektív kritikust. De azt mondják léteznek. Mint Nessie.) Mégis kirakom, mert mint említettem, ezzel kezdődött minden.

Csak a miheztartás végett: ez egy kalap sz*r. Tudom, hogy ezt már nagyon sokan mondták, de ez az igazság. Minden előzetes figyelmeztetés ellenére én is elkövettem azt a hibát hogy megnéztem, ahogy valószínűleg ti is el fogjátok. Miért?

Mert hát legyünk őszinték. Az ember nem vár túl sokat egy AvP filmtől. Nem kellenek mély filozófiai gondolatok, nem kell világmegváltás. Legyen benne a két főmumus, akció, némi feszültség, gonosz multik. Karakterek, akikért képesek vagyunk aggódni, némi fanyar humorral megáldva. Ennyi. A két monstre univerzuma annyira ki van dolgozva, hogy ezzel nem kell sokat bíbelődni, a két húzónév pedig biztosítja a magas látogatottságot. Az ember azt hinné, hogy ezt nem lehet elrontani. És mégis…

Adott ez a két figura. Az egyik gusztustalan tojásként kezdi pályafutását, hogy abból kikelve és a mellékszereplőket megfertőzve, elképesztő evolúciós bukfenccel kecses fekete, duplafogsorú szörnnyé változzon. Gyors, kegyetlen, halálos. A tökéletes gyilkológép.

A másik semmivel sem jobb. Élvezetből gyilkol, a vadászat a mindene. Egy vérbeli Ragadozó. Elképesztő fizikai képességeit és fejlett fegyverarzenálját csak arra használja, hogy minél exotikusabb vadakra vadászhasson.

Ezeket a jellemzőket egy rajongó vágja. Órákon át képes elemezni az alien egyes életciklusait, vérre menő vitát folytat bárkivel arról, hogy melyik a leghatékonyabb predator fegyver. Ez pedig azért van így, mert Alien és a Predator című filmek – a kritika fanyalgása ellenére – kultuszt teremtettek. Az Alien 2 még méltó folytatásnak bizonyult, de ami ezután jött, annál még az is épületesebb, amit az ember a wc-ben hagy maga mögött.

Ha őszinték akarunk lenni, akkor persze be kell vallanunk, hogy az AvP 1 után számítani lehetett erre. Éreztem én, hogy nem lesz ennek jó vége. Az AvP 1-et, minden hibája ellenére egész tűrhető alkotásnak tartom. Adott volt egy story, ami bár alapjában forgatta fel a két univerzumot, mégis bizonyos pontokon kapcsolódott az előzményekhez. A néger csaj messze attól, hogy ő legyen az új Ripley, de hozta a kötelezőt és a rendezőnek sikerült leszerződtetni egy igazi színészt is Lance Henriksen személyében. De ennyi, jó szövegekre már nem futotta. Nyilván voltak hibák, persze. A két archeológus, aki tök sötétben folyékonya olvassa az ősi véseteket... Vagy a felturbózott alien kikelés... A logikai hibák (a prof ellövi:„az azték számrendszer metrikus volt... ezért szerintem a piramis 10 percenként átalakul...“ – és a legrosszabb az, hogy IGAZA VAN).

Ennek ellenére volt egy érdekes alapötlet (a vadászok visszajárnak a Földre szórakozni a bogarakkal), egy-két emlékezetes karakter (a kedvencem a műszaki zseni csávó, aki eleve megpecsételi a sorsát azzal, hogy a gyerekei fényképét mutogatja. Arcmászók nyírják ki, de még a halálában is tökösebb, mint az egész banda predatorostul együtt). Szóval lehet szidni az első részt, de meg kell hagyni, hogy megtörte a jeget és hozott valami újat a képbe.

Aztán jött az AvP 2. Az előzetes hírek biztatóak voltak: lesznek katonák, a szörnyek végre nem védtelen civileket gyilkolásznak (nekem őszintén szólva az Alien 2 mindig jobban bejött, mint az egyes. De ez szubjektív. Game over man!!! Game over!!!) A rendezést Colin és Greg Strause kapta akik eddig főleg a vizuális effektek terén működtek, nem is rosszul egyébként. De rendezőként nem sokat tettek le az asztalra, és ez kicsit beárnyékolta a várakozást.

Mielőtt még belekezdenék... Alapvetően jó szándékkal közelítettem a filmhez. Bírom ezt a két figurát, és igazából nekem az is elég lenne a szórakozáshoz, ha két órán keresztül gyepálnák egymást a képernyőn. Nem voltak magasak az elvárásaim, és felkészültem minden rosszra. Legalábbis azt hittem.

Ez egy sz*r.

Már a kezdő képsorok. Az előző film záró képe az volt, hogy egy alien kitör a halott predator mellkasából. OK, itt kezdünk. 5 perc múlva ez az izé – „predalien“ – teljesen kifejlett méretben rohangl az űrhajón és henteli a predatorokat. Akik mellesleg az univerzum legjobb harcosai. Ahelyett, hogy simán levadásznák ezt az izét, elkezdenek össze-vissza lövöldözni, pánikolnak, mint szűzlány a kaszárnyában. Ja, és közben szétlövik a saját űrhajójukat. Ami lehuzan. Na hova? Egy álmos amerikai kisváros mellé. Az arcmászók kiszabadulnak, indul a banzáj.

By the way, arcmászók. Bennük tisztelhetjük a film legjobb szereplőit. Nem túl nagy szerep, de azt simán hozzák. Nem úgy, mint a többiek. Említettem, hogy az AvP 1-ben azért volt egy-két karakter. Na, ez itt nincs. Az arcmászók a legjobb színészek a filmben. Tényleg.

Ez a film fő problémája, hogy a szereplők annyira szerencsétlenek, hogy egyszerűen nem tudunk velük azonosulni. Annyira klisészerű minden cselekedetük, annyira értelmetlen párbeszédeket folytatnak, hogy az már egyszerűen idegesítő. Márpedig aki hülye, az haljon meg. Olyan még nem volt, hogy egy horrorban a szörnyeknek szurkoltam, de ezt is sikerült összehozni.

Az egészben a legfájóbb az elszalasztott lehetőség. Mert ebben a filmben megvannak az összetevők, amiket felsoroltam. Alienek, predatorok, arcmászók, katonák, gyilkolászás, szemét politikusok, stb. De az egész nem áll össze. (Ami  meg összeáll az egy sz*r...de nem mondtam ezt már???)

Az arcmászó megtámadják a várost, az alienek szaporodnak. De jön egy fő-predator, aki bosszút áll az elpusztított hajóért és eltünteti a nyomokat a kis g*cik után. De ez a predator olyan menő, hogy egyedül szétb*ssza az egész bagázst. Miért nem volt egy ilyen a hajón? Most nem kéne ezt a sz*r filmet nézni...

Ennyi, nem fikázom tovább. Aki akarja nézze meg, de én szóltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://szeljegyzetek.blog.hu/api/trackback/id/tr33196790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása