Sons of Anarchy

2011.09.24. 12:42

Nemrég tért vissza a képernyőkre a negyedik évad első részével az egyik legjobb televíziós sorozat. Ennek kapcsán szólnék pár szót a legtökösebb motoros banda történetéről.

 

A Sons of Anarchy ott folytatja a negyedik évadban, ahol abbahagyta: aki látta az eddigi részeket, annak garantálom, hogy vigyorogva fogja végigülni a nyitóepizód első 5 percét. A készítők már eddig is megmutatták, hogy remek zenés montázsokat tudnak alkotni, de ez, a szabadulás pillanatait megörökítő néhány perc fantasztikus. Körülbelül emiatt nézem ezt a sorozatot.

 

A törvényen kívüli motorosokról szóló sorozat ötlete Kurt Sutter agyából pattant ki. A koncepció egyszerű volt: „If you have great characters there will always be great story.“ És bár a kezdés kicsit vontatott volt, mára a kritikusok bólogatása és az egyre növekvő, elhivatott rajongótábor egyértelműen igazolták Sutter koncepcióját. A Sons of Anarchy erőssége egyértelműen a karakterekben rejlik. Bár mindegyiknek tapad némi mocsok a kezéhez, kivétel nélkül ragaszkodnak egy sajátos becsületkódexhez. Ennek lényege a szabadság szeretete, a család tisztelete és természetesen a bandán belüli összetartás, hiszen a SoA mindenek felett áll. A másik fontos összetevő a zene, amit a készítők mindig zseniálisan használnak a megfelelő hangulat megteremtéséhez. A remekbe szabott zenei montázsok szinte a sorozat védjegyévé váltak.

 

A sorozatot az FX csatorna kezdte vetíteni, lényegében a The Shield utáni űrt akarták vele kitölteni. Egy hasonlóan kompromisszummentes, provokatív sorozatot akartak, és Kurt Suttertől meg is kapták. Az eredeti cím Forever Sam Crow lett volna, a csatorna kérésére változtattak rajta. A címszereplő motoros banda teljes neve ugyanis Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original Charter. Ennek a rövidítése a SAMCRO, vagy Sam Crow, ami rendszeresen felbukkan a szereplők párbeszédeiben.

 

A Sons of Anarchy tagjai nem éppen törvénytisztelő egyének. Főleg fegyverkereskedelemmel foglalkoznak (az IRA szállít nekik), de sok más illegális dologban is benne vannak. Ennek ellenére Charming városában tisztelet övezi őket: távol tartják ugyanis a várostól a drogokat és a multikat, valamint az erőszakot is igyekeznek a minimálisra szorítani. Ebben nagy segítségükre van a helyi rendőrfőnök, aki már rég lepaktált a bandával.

 

Ez tehát az alaphelyzet, innen indul a cselekmény. A bonyodalmat a Charming városába betörni próbáló rivális bandák, a fegyvercsempészet körüli problémák valamint a SoA-n belüli rivalizálás okozza. Az alelnök, Jax ugyanis arra akarja rávenni a többieket, hogy hagyjanak fel az illegális ügyletekkel. Ez nagyon nem tetszik a banda vezetőjének, Claynek (aki Jax mostohaapja is egyben). A belső harcok épp a legrosszabbkor kezdődnek, hiszen a bandára rászáll a szövetségi rendőrség és az Amerikai Nacionalista Liga is be akar törni a városba. A három évad tartalmát meg sem próbálnám összefoglalni, akit érdekel, nézze meg.

 

A harmadik évadnak ugyebár úgy lett vége, hogy a banda egy része börtönbe került. A negyedik évad az ő szabadulásukkal indul. Ugrottunk tehát az időben, nem is kicsit. Őszintén szólva nem igazán értem, miért kellett teljesen kihagyni a börtönben eltöltött időt, engem tényleg érdekelt volna, hogyan telt a SoA tagok kényszerű „nyaralása“. Tény, hogy a nyáron megjelent néhány „appisode“, ami a harmadik és a negyedik évad közötti űrt volt hivatott kitölteni. Ezek a pár perces klippek életképeket mutatnak a börtönben eltöltött időről: láthatjuk Jax megtámadását, hogyan próbál Clay védelmet szerezni a börtönben, stb. Bár az évadnyitó rész utal ezekre az eseményekre, nem kell aggódni: az is megérti az történetet, aki nem követte figyelemmel az „appisode“-kat.

 

A fiúk tehát visszatérnek a városba, de azt kell látniuk, hogy a távollétük alatt jelentős változások történtek. Az új polgármester, Jacob Hale azon ügyködik, hogy új lakóparkot építsen ki Charmingban, befektetőket és multikat akar a városba hozni. A sheriff személye is megváltozott: Roosevelt hadnagy már várja a motorosokat és meglehetősen határozottan felhívja Clay és a többiek figyelmét a változásokra. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a Sons frissen szabadult tagjai egy ellenséges városba térnek haza. Hogyan birkóznak meg a fiúk a problémákkal? Akit érdekel, nézze meg az évadnyitót!  

 

Említettem, hogy a sorozat nagyon sokat köszönhet a zseniális zenének, következzen tehát a főcímdal, kedvcsinálónak.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szeljegyzetek.blog.hu/api/trackback/id/tr663252839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása