Westeros nagy házai II.

2011.09.09. 21:47

Folytatódjon tehát Westeros nagy házainak bemutatása. A most következő házak szintén jelentős befolyással bírnak Westeros életére, semmiben sem maradnak el az első posztban bemutatott házak mögött. Mindössze arról van szó, hogy a regényfolyamban nem áll központi helyen a történetük.

 

Az Arryn-ház

 

Az egyik legősibb ház. A ház feje, John Arryn volt Robert király segítője, amíg rejtélyes körülmények között el nem halálozott. Ez a tragikus esemény egy olyan láncreakciót indított el, amely egész Westerosra kihatott. Az Arryn-ház feje viseli hagyományosan a Kelet Őrzője címet. Ősi családi kastélyuk a Sasfészek, mely a szóbeszéd szerint bevehetetlen. John Arryn halála után a felesége, Lysa Tully uralkodik benne.

 

Az Arrynok címerén égszínkék mezőben fehér sólyom és hold látható. Jelmondatuk: „Hatalmas, mint a becsület.“

 

A Tully-ház

 

A Tully-ház Aegon hódítása idején kezdett emelkedni. A harcokban a sárkányúr mellé álltak, aki később nem feledkezett meg róluk. Azzal jutalmazta a Tullykat, hogy nekik adományozta a Három folyó menti területeket. Gazdag földjeiknek köszönhetően a legnagyobb családok közé emelkedtek, bár sosem adtak királyokat. A család székhelye a Zúgó nevű kastély, mely két folyó találkozásánál épült, miáltal igen nehezen ostromolható.

 

Hoster Tully, a Zúgó ura már igencsak benne jár a korban. Két lánya és két fia van, ezek közül Catelyn Eddard Stark felesége, Lysa pedig John Arryn özvegye. Ennek köszönhetően a Tullyk számítanak a Stark-ház legközelebbi szövetségeseinek.

 

A Tully-ház címerén hullámos kék és vörös mezőben ugró ezüstpisztráng látható. Jelmondatuk: „Család, kötelesség, becsület.“

 

A Tyrrel-ház

 

A Tyrrelek a folyóvidék királyainak intézőiként emelkedtek fel. Amikor azonban királyuk elesett a Hódító Aegon elleni háborúban, átengedték a területet a Targaryeneknek. Jelenleg a Folyóvidék felett uralkodnak, központi váruk Égikert. A Tyrrelek nem igazán kapnak szerepet az első kötetben, a későbbiekben válnak fontos szereplőkké előbb mint Renly Baratheon, később, mint Joffrey Baratheon támogatói. A Tyrrelek közül az első kötetben Ser Loras, a Viráglovag kerül előtérbe, aki a birodalom talán leghíresebb lovagja (persze csak Jaime Lannister után).

 

 

A Tyrrelek címerén aranyrózsa látható fűzöld mezőben. Jelmondatuk: „Erőssé növünk.“

 

A Martell-ház

 

A Martellek Dorne urai, Nymeria, a harcos királynő utódai. Uradalmuk Westeros legdélebbi részén található. Dorne lényegében „birodalom a birodalomban”, saját törvényekkel és szokásokkal. Urai nem királyoknak, hanem hercegeknek nevezik magukat, a trón és a címek pedig a legidősebb gyermekre szállnak, függetlenül attól, hogy fiú vagy lány az illető. Dorne az egyetlen királyság, amelyet még Aegon, a Sárkány sem hódított meg. Csak jóval később, egy házassági szerződés révén került a birodalomhoz.

 

A Martell-ház címerén aranylándzsával átütött vörös napkorong látható. Jelmondatuk: „Meg nem hajol, meg nem rogy, meg nem törik.”

 

A Greyjoy-ház

 

A Greyjoy-ház az ősidők Szürke királyától származtatja magát, aki uralkodott a tenger fölött, s egy sellőt vett feleségül.

 

A Greyjoyok székhelye Pike szigetén található. Hasonlóan a Vas-szigetek többi lakójához, ők is évezredeken keresztül fosztogatták a partvidéket. A szigetek lakói mindig is büszkék voltak a szabadságukra és a csatában tanúsított bátorságukra. A múltban minden szigetnek megvolt a maga „sókirálya“ és „sziklakirálya“, továbbá az ősi jog szerint minden kapitány királynak számít a maga hajóján. Létezik ugyan egy Főkirály, akit a szigetek urai közül választanak, de az ősi hagyományokat neki is tisztelnie kell.

 

A Vas-szigetek jelenlegi ura Balon Greyjoy, aki megpróbált ősei nyomdokába lépni, s fellázadt a Vastrónus ellen. Kezdetben sikeres volt, később azonban Robert Baratheon és Eddard Stark közös erővel legyőzték. Hogy ne okozzon problémákat a jövőben, Eddard Stark túszként magával vitte a lázadó Vaskirály fiát Theont Deresbe.

 

A Greyjoy-ház címerén fekete mezőben aranykraken látható. Jelmondatuk: „Mi nem vetünk.“

 

A Trónok harca számos művészt megihletett. A következő videót egy rajongó állította össze. Ez itt a Greyjoy-házról szól, de a youtube-ajánlások között megtaláljátok a többi házat is.


A bejegyzés trackback címe:

https://szeljegyzetek.blog.hu/api/trackback/id/tr173214627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása